Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Σκέψεις για την παλιά Σαγιάδα

Το τελευταίο διάστημα η ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει την Σαγιάδα με την Παλιά Σαγιάδα όπως και κάποιες υποσχέσεις για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ,όχι μονό έχουν καταστήσει την πρόσβαση προσιτή στον παλιό οικισμό αλλά ίσως γεννούν και κάποιες επιπλέον προσδοκίες σε ορισμένους για μελλοντική αξιοποίηση των ιδιοκτησιών τους. Έτσι κι αλλιώς τα έργα υποδομής αποτελούν σημαντικό κίνητρο για τέτοιου είδους σκέψεις καθώς τις κάνουν πιο εύκολα πραγματοποιήσιμες .

Εδώ όμως είναι το θέμα!! Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας –ατομική πρωτοβουλία ιδιοκτητών-; Μέσα από ποιο πρίσμα θα υλοποιηθεί; Στον βωμό της λειτουργικότητας και του χαμηλού κόστους θα τα θυσιάσουμε όλα; Θα συντελέσουμε στην μετάσταση της ήδη υπάρχουσας κακογουστιάς και τσαπατσουλιάς; (Τσιμεντόλιθοι, μπετόν, τσίγκοι, ελενίτ, πλαστικά PVC, ασφαλτοστρώσεις και τόση άλλη σαβούρα;;)

Ίσως όχι!! Ίσως να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε την αισθητική μας. Να διδαχθούμε από την καλαισθησία και την αρμονία του οικισμού της Παλιάς Σαγιάδας , στοιχεία που τόσο ξεκάθαρα διακρίνονται σε κάθε γωνιά του. Και ο ίδιος ο οικισμός να αποτελέσει τον οδηγό σε οποιαδήποτε αναγκαία ή επιθυμητή μας παρέμβαση, με απαραίτητη προϋπόθεση την αγάπη για τον τόπο και τον σεβασμό στην μνήμη!!

Θοδωρής Σκέντος

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Τόκλης και Λάρης

Ο Τόκλης με το Λάρη
και τα ποδήλατά τους στο δρόμο κάτω από το Καστρί.
Στο βάθος διακρίνονται πέτρες και ξύλα
για την ασβεσταριά του Πασιάκου.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Λάρυ

παρέα


Από αριστερά ορθοί:
Φάνης Καλέσης, , Γιαννάκης Τσόγκας
Σπύρος Αναστασιάδης, Τάκης Μάστορας, Προκόπης Μπαλανίκας
Σπύρος Νάτσης, Πέτρος Γκόγκος , Νώντας Αναστασιάδης
Σπύρος Σκέντος, Χρυσόστομος Σκέντος
κουκουνάκι:
Φάνης Σκέντος, Ντίνος Αντωνάδος,
Αριστείδης Σκέντος, Δήμος Παππάς
.
ξάπλα:
Δημήτρης Σκούρας (Ζούμπας)

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Λάρη

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Η "νέα" γενιά

Στο πανηγύρι της Σαγιάδας (Πάσχα 1983;)
Ο Εύελπις ο Ντώντας ο Γύφτος ο Ρούντης
ο Άκας ο Μάριος κι ο Γαύρος.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Παλιά Σαγιάδα, στο αγαπημένο αλώνι. Αύγουστος 2000, 2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. Πρώτη φορά στην αντικρινή τους Ήπειρο οι γκρεκάνοι τραγουδούν τα δικά τους πολυφωνικά ιδιώματα αλλά και τις υπέροχες ταραντέλες τους. Μέλη του συλλόγου και συγκροτήματος ARGALEIO, περίφημου σχήματος με μακρά ιστορία και έδρα στο Corigliano dÓtranto της ελληνόφωνης Απουλίας. Για τη μετάκλησή τους είχαμε ταξιδέψει ένα μήνα νωρίτερα στο Σαλέντο. Εδώ με τα παράξενα μουσικά όργανα της Grecia Salentina. Αριστερά στη φωτογραφία η κούπα κούπα και δίπλα της η σαλεντίνικη λύρα. Όρθιος με το ταμπορέλο στα δεξιά ο Leonardo, αγαπημένος φίλος που μας υποδέχθηκε το επόμενο καλοκαίρι στη φάρμα του στο Σαλέντο. Πίσω τους, γενειοφόρος τότε, ο Θωμάς Φώτσης, κάτοικος προσωρινά εσχάτως της Μονής Σινά στο γενέθλιο τόπο του, την Αίγυπτο. Κάπου τότε τα γεφύρια του Πολυφωνικού Φεστιβάλ στο Ιόνιο άρχισαν να στεριώνουν. και από τότε παραμένουν ενεργά. φωτογραφία, παρουσίαση Α.Λ.
http://polyphonic.forumotion.com/MIA-EIKONA-MIA-ISTORIA-h3.htm

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Παλιά Σαγιάδα, Αύγουστος 2000. 2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. Οι τρείς μέρες της πρώτης Συνάντησης έγιναν ήδη έξι, οι συμμετοχές και οι συνδιοργανωτές αυξήθηκαν, ο φόβος της μία και μόνο φοράς εξέλειπε. Η 2η Συνάντηση ολοκληρώνεται στον εγκατελειμένο οικισμό πάνω από τη σημερινή Σαγιάδα. Πρώτη φορά στην Παλιά Σαγιάδα, στο αλώνι της που μέλει να γίνει μια αέναη επιστροφή στο ταξίδι μας. Η επιμονή του Μιχάλη Πασιάκου γίνεται η αιτία να βρεθούμε σε αυτό το μαγικό τόπο. Σε τούτη την εκδήλωση υποδεχόμαστε για πρώτη φορά την γκρεκάνικη πολυφωνία με τους ελληνόφωνους κατοίκους της αντικρινής Απουλίας. Προς το τέλος προσκαλούμε τους ίδιους τους Σαγιαδινούς να πάρουν το τραγούδι. Με την παρότρυνση του Σαγιαδινού δημοσιογράφου και κατοπινά Δημάρχου Σαγιάδας Βαγγέλη Μάστορα ένας πολυφωνικός όμιλος από παλιούς Σαγιαδινούς πιάνει πολυφωνικά τραγούδια του τόπου ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη Συνάντηση και εγγράφοντας έναν από τους σημαντικότερους άξονες δραστηριοποίησης για τα επόμενα χρόνια. Να ακούσουμε τα τραγούδια των τόπων στους ίδιους τους τόπους με τους κατοίκους τους να ξανατραγουδούν μετά από χρόνια. παρουσίαση Α.Λ.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΤΣΗΣ

Από το Ριζοσπάστη
της Κυριακής 27 Ιούνη 1982.
Ο Θόδωρος είχε φύγει για πάντα
το καλοκαίρι του 1981...

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Μαυρομάτι